onsdag 25. mars 2009

Besøk på Robert and Frances Flaherty Study Center


The Robert and Frances Flaherty Study Center ligger i Claremont i det sørlige Kalifornia (ca 1 time med bil fra Los Angeles) og ta vare på materialet etter filmskaperen Robert Flaherty. Flaherty er kanskje mest kjent for filmen Nanook of the North (1922) som av mange regnes som den første dokumentarfilm - selv om begrepet dokumentarfilm ikke var "funnet opp" på det tidspunktet. Når vi i dag kjøper eller låner DVDen med Nanook, er vi mest sannsynlig ikke klar over at filmen faktisk finnes i 4 versjoner:
  • "originalen" fra 1922 som Museum of Modern Arts i New York har tatt vare på (Library of Congress hadde på dette tidspunktet ingen politikk for å ta vare på film. Man tok i beste fall vare på paper prints som da kunne lagres som en bok.)
  • i 1947 ble filmen relansert, nå med en fortellerstemme fordi man på det tidspunktet oppfattet stumfilm som gammeldags og kjedelig.
  • 1976 prøvde man å gå tilbake til originalen og satte inn mellomtekstene igjen og fjernet fortellerstemmen
  • 1998 igjen et forsøk på å finne tilbake til originalen, men nå med en annen musikk enn i 1976.
Flaherty senteret er så vidt jeg vet eneste plassen hvor man kan se alle de forskjellige versjonene, samt at man har tilgang til en stor samling litteratur av og om Flaherty.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar